DE MUZIEK-EXPERTS BAS EN PIET UITZENDING 427 20-01-2023

1. COCK ROBIN – Worlds apart BAS Spotify

Dit Cock Robin was een leuke hitmachine-band aan het eind van de tachtiger jaren. Met zanger-componist en zangeres. Hun grootste hit was The Promise You Made. De groepsnaam is een Engelse aanduiding voor een bepaald lichaamsdeel.

CULTUUR
Boeken over de oorlog, is dat nu normaal? Wel als er geen geschiedenislessen meer gegeven worden op de scholen, dan is een boek nog een van het enige dat overblijft, om de nieuwe en volgende generaties nog een beetje kennis mee te geven.
UITSPRAAK Cultuur is ook Taal, en taalkundigheid, maar de gene die doen wat Piet gaat behandelen, is zeker geen taalkundige te noemen! Eerder een taalver-NU-kertje
CO-ORIGINELE In 1990 startte het programma dat deze titel draagt en eindigde pas in 2005! Dat zegt dat het programma goed liep, en al zn gevolgen 3x niks waard zijn… Cryptischer kan haast niet!
HITMIX We zijn zo’n fan, maar hebben ook nieuws over Unitopia, draaien gelijksoortige muziek en brengen pracht muziek van onder andere David Crosby ten gehore ..

2. ORIGINELE – F O X – Love letters
BAS Spotify
Beide uitvoeringen hebben hun eigen charme. De band Fox, in Engeland welbekend, heeft meerdere prachtsingles uitgebracht zoals Single Bed in 1976. Zangeres Noosha Fox is het fijne boegbeeld.

Alison Moyet is meer bekend geworden. Zijn heeft vele prachtcovers uitgebracht naast eigen materiaal. Dat komt door haar heel mooie stem. Ze heeft vele succesvolle optredens uitgevoerd. Van haar prachtige dubbel-cd Alison Moyet – Singles and Live.
3. CO-ORIGINELE – Alison Moyet – Love letters BAS Spotify

Oorlogsboeken, u moet er maar van houden? Ik kan een bepaald groep mensen indenken die dit nog wel fijn vinden om te lezen om een beetje rare opvallende manier… mensen die in een depressie zitten en even willen voelen dat hun het allemaal niet zo erg hebben, en dan maar een boek over oorlog, de dood, of verderf gaat lezen, om toch even te merken dat die gene het allemaal gelukkig nog niet ZÓ erg heeft. Maar laatst keek ik naar een interview dat ging over de schoollessen “geschiedenis” en dat daar niet zo ontzettend veel aandacht meer aan besteed werd.. en ook al heb ik zelf niet super veel met geschiedenis, toch vind ik dat wel heel jammer want het is wel goed dat we de kennis van het verleden in stand houden. Anders krijgen we later ooit een vraag, hoe was dat en dat vroeger geregeld, of hoe leefde de mensen tijdens de eerste en tweede wereldoorlog, en dan kunnen we daar simpelweg geen antwoord meer op geven omdat daar op school geen les meer in gegeven wordt.

Ergens kan je dan bedenken,,, “ Gelukkig zijn er nog schrijvers” mensen die schrijven over die oorlogen, boeken die je dan nog eens in kan duiken om nog even mee te krijgen, hoe erg het er toen aan toe ging, maar ook hoe een strijders we waren en we het er als land echt niet zomaar bij lieten zitten, gelukkig maar! Anders zag ons land er heel anders uit dan hoe het er nu uit ziet en aan toe gaat!
Nee ik zeg “ Gelukkig ….. Kan dit nog …. Oorlogsboeken … WO II is al 77 jaar geleden …. Ja ?? Dus?
CULTUUR – Kan dit nog : Oorlogsboeken? WO II is al 77 jaar geleden.
Vandaag de tweede bespreking van drie goede oorlogsboeken. Het oorlog voeren blijft een eigenaardige eigenschap van de mensheid. Vernietiging vanwege een principe in plaats van samenwerken en opbouwen. Vaak lees je goede oorlogsboeken in een ruk uit.
Het zal niet zo verbazen: ik heb een behoorlijke fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Ik ben niet de enige. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog blijft. Hoewel de verwachting was dat we het langzaam zouden gaan loslaten – de meeste mensen die de oorlog meemaakten, zijn dood – blijkt het tegendeel het geval. Zo voelen veel mensen nu toch weer de behoefte om iets over oorlog te lezen.
Nu enkele boekentips over oorlogsverhalen die vaak zorgen voor begrip voor andere mensen en hun problemen. Drie oorlogsboeken komen nu voorbij waarvan de eerste twee ook leesbaar zijn voor middelbare scholieren. die je in één ruk uitleest zijn:

1.  De jongen die ontsnapte door – Lindsay Hawdon

Oostenrijk, 1942. De 8-jarige Jakob, een halfbloed zigeunerjongen, rent het bos in met in de ene hand een steen, in de andere een houten kistje. Zijn ouders zijn zojuist voor zijn ogen neergeschoten. Ene Markus vindt hem laat hem onderduiken. De schrijfster mengt flarden uit de geschiedenis der zigeuners in het relaas. Het lot van de zigeuners tijdens de Holocaust is een stil drama waar we te weinig van afweten. Het verleden en het heden van de hoofdpersoon raken elkaar in het verloop van Jacobs verdere leven. Warm familie-epos én droevig oorlogsverhaal ineen.
Oordeel: Een boek over discriminatie met jeugdige hoofdpersoon, waardoor dit boek ook geschikt is voor middelbare scholieren,

2. . Oorlogskind door – Mechtild Borrmann
De jonge Hanno Dietz probeert vlak na WO II met zijn moeder en zusje te overleven in platgebombardeerd Hamburg. Op een dag vindt hij tussen het puin een dode vrouw en een klein stil jongetje. Hanno neemt de jongen mee en deze groeit op in het gezin Dietz. Heel veel later pas ontdekt Hanno ook gepleegde misdaden tegen zijn eigen familie, waarin leden van die familie niet brandschoon blijken.
Oordeel: ‘Een ijzersterke roman vol spanning, waarin fictie en historische feiten prachtig worden vermengd.’

3. Het boek der kampen – door Jan van Eck en Sis van Eeckhout
Dit is een veel gezocht overzichtsboek van de namen en plaatsen van de vele kampen en hun functies die in het toenmalige Duitsland vóór en in WO II aangelegd werden.. Een noodzakelijk boek en al lezend wordt u als lezer gewaar van deze verschrikkelijke werkelijkheid die een uitvloeisel was van een conferentie van de SS-elite waarin dit plan zijn oorsprong vond. In een woord: Huiveringwekkend.

Behalve shockerend en confronterend wordt dit boek gezien als hét monumentale standaardwerk en meest complete overzicht van de Duitse concentratie- en uitroeiingskampen tijdens WOII. Het meest gezochte antiquarische boek is sinds 2014 weer in een herdruk uitgebracht.
Oordeel: Dit Nooit Meer

4.BAS – UNITOPIA – Common Goal
2 jaar terug alweer werd ik door Piet gewezen op een band die al een tijdje gestopt was, maar wel volgens hem hele goede muziek had gemaakt.. dus Piet zet die muziek op in zijn auto toen we onderweg waren naar wat 2e kans winkels, en ik moet je eerlijk zeggen, het sprak mij wel aan.. het ging hier om de nu wel bekende band Unitopia, inderdaad gestopt in 2014, maar september volgen jaar treden ze toch weer op als band, het is een wonder, maar uw eigenste muziek Experts gaan daar live bij zijn.. en om een beetje een sfeerbeeld te krijgen van hoe het er daar dan aan toe zal gaan, draaide we net Common Goal niet de originele versie, maar de versie gemixt door Matt Williams de oud gitarist en zager van de band. En wees gerust er zullen allicht vaker nummers van Unitopia voorbij gaan komen!
Getekend Loesje: Inspiratie komt in vlagen… van verstands-verbijstering

5.BAS – ELBOW – Magnificent (She says)
Ik zeg net wel, er zullen vaker nummers van Unitopia voorbij gaan komen, en dat zal ook zeker gaan gebeuren, maar wat ook kan is dat er vergelijkende muziek voorbij gaat komen, zoals de band Elbow waar ik mede door omroep collega Rene Tuithof op werd geattendeerd, waarvoor mijn hartelijke dank! Ik zeg wel vaker, ik hou van duidelijke muziek muziek waarin je geen moeite hoeft te doen te begrijpen wat er nu precies wordt gezegd, dat je in 1x hoort wat de songtekst is en dit ook mee kan zingen… wel zowel Unitopia alsmede Elbow zijn daar voor mij 2 grote voorbeelden van.. luistert en huivert naar het nummer “Magnificent .. (She say)”

6. Symfo: ALAN VEGA – Nothing left BAS Spotify
Een opmerkelijk lied in deze Symfo-rubriek. De title Nothing Left komt van Alan Vega’s CD After Dark uit 2021. En dan te bedenken dat deze NewYorker al 40 jaar meegaat. Zijn achternaam is echt en oud net als hijzelf en de net genoemde titels laten horen waar Alan Vaga zijn inspiratie vandaan haalt; uit het zware heden dus. U hoort ook een al wat oudere sound, die van de gitaargroepen uit de sixties. Nothing Lift dus, maar we hopen dit niet.

7.Vinylsingle: WINDJAMMER – Losing you BAS Spotify
Een vrij onbekend trio, dit Windjammer. Bestond wel uit bekenden uit de Nederpopscene als Richard de Bois en Peter van Asten. Losing You, een sfeervolle song uit 1982, een van de 5 uitgebrachte singles van dit trio.

-plat haags/rotterdams/adams- : Kom Schatttt, dan halen we ff n kaasje bij de supertje hier om het hoekje. En daarna drinken we een borreltje, aan het barretje daar op het pleintje ………

Ja en nu de vraag … waar is dat plein, waar is die bar en wat is een supertje?
Er zijn diverse dingen waar Piet en Ik ons in de taalkundigheid der Nederlandschers ons erg aan kunnen ergeren, irriteren, of gewoon heel hard om kunnen lachen. Met name lachen als een boer met kiespijn om het gebruik van onze prachtige taal bij de jongeren hedendaags, want overal maar JE achter zetten dat slaat toch ook nergens op, zegt u nu eerlijk??

Oke u gelooft mij niet… dan volgt hier een nieuwsbericht waarin elk woord dat verkleind kan worden aangeduid zal worden met ‘je of tje’
——–
Bij het klimaatprotestje onlangs op het Utrechtsebaantje van de A12 in Den Haagje zijn in totaal 768 mensjes aangehouden. De politie meldt dat daarvan nog twee mensjes vastzitten.
De twee activistjes zitten nog vast omdat hunnie volgens de politie hun identiteitjes niet willen bekendmaken. Zij werden aangehouden voor het treffen van voorbereidingshandelingetjes.
Extinction Rebellionnetje had opgeroepen om naar Den Haagje te komen om te protesteren tegen overheidssubsidietjes voor fossiele brandstofjes als olie, kolen en gas. Het gaat niet alleen om directe subsidietjes, maar ook om belastingvoordeeltjes en prijsondersteuningkjes.

PIETS UITSPRAAK – Eigenaardigheden van de Nederlandse taal en ook wel de Nederlandse kleingeestigheid – het overal maar -je achter zetten en de zgn. Dubbellogie.
Een journalist haalde enkele voorbeelden aan van deze Nederlandse eigenaardigheid en ik vul het hier nog wat aan. Af en toe wordt dit aparte woordgebruik aangehaald in artikelen, maar het schijn een onuitroeibaarheid te zijn in het Nederlands.

Het gaat hier over het overbodig gebruiken van verkleiningen en iets eigenlijk dubbel uitspreken waarvan de meeste taalgebruikers zich niet bewust zijn. Ooit zat ik met een al jaren in Nederland wonende buitenlander die al Nederlander was en ook de taal best aankon. Hij vertelde mij dat hij nog steeds af en toe in de lach schoot als er zelfs door nieuwslezers overbodige verkleinwoordjes gebruikt werden. Zoals in de volgende zin: In ons landje bevindt zich een dorpje waar enkele inwoners de beste broodjes bakken. Al dat verkleinen met – tje moet volgens deze geïntegreerde Nederlander zijn oorsprong hebben in de maat van ons land, vergeleken met tal van veel grotere landen.

Dan bestaat er ook nog de Dubbellogie. Hier alvast een voorbeeld. U mag ze ons opsturen als u er ook een paar kent of heeft meegemaakt. Eigenlijk kun je geen Panini – broodje bestellen. Dan bestel je er eigenlijk twee. Panini is dus broodje in het Italiaans. Zo kun je er ook niet formaggi-kaas op vragen of je wilt dan dus een dubbele laag kaas. Formaggi betekent kaas in het Italiaans. Gezien op een Menulijst van een lunchroom. Stuur zulke voorbeelden op naar ons; de muziekexperts.nl

8.BAS – CROSBY, STILLS & NASH – Just a song before i go
Onlang overleed op 81 jarige leeftijd een muziek icoon … een naam waar soms ietwat verwarring bij kan ontstaan, zeker als je enkel zijn achternaam ziet staan.. namelijk Crosby, maar het gaat hier niet om Driving Home for Christmas Bing Crosby, maar David Crosby bekend van de band Crosby, Stills, Nash… en later ook Young. Waar we zojuist de hit ‘Just a song before i go’ van draaide. Van deze band en sowieso van deze artiest is nog héél véél meer te draaien, en dat doen we dus ook, vorige week was deel 1, nu deel 2 en volgende week en de week erop volgen er nog 2 hits van deze pracht artiest die hele eigen wijze en eigen bedachte muziek maakte en zong.

@Bas: [JINGLE- Taalvoutjes] Taalvoutje Bedankt…

9.BAS – J.J. CALE – Travelin’ light
Vaak krijg je dan na het zoeken op een bepaalde artiest, ook nog muziek aangewezen wat goed past bij die artiest waar je op zocht. Zo kreeg ik dus bij David Crosby het volgende nummer J.J. Cale met Travelin’ Light.. vind er van wat je zelf wil, maar het begin stuk doet mij denken aan een heel ander nummer .. Het nummer komt uit september 1976 en later in 2001 is dit nummer ook nog gecoverd door Eric Clapton en er blijken nog meer bands te zijn die kennis hebben van dit nummer, maar nu het origineel van J.J. Cale, Travelin Light, weet jij waar ik het zo op vind lijken? Mail het, via onze vernieuwde website De Muziek Experts.nl

10.CABARET: BERT VISSCHER – Zelf Isoleren
De Befteling en 200 busjes Purschuim … Bertje Vis gaat Isoleren!

Tip v/d redactie:
De Zangeres van dienst is deze hele tijd tot aan Kerstmis de vergeten grote zangstem van Marion Ryan. Geboren in 1933 in Leeds, Engeland. Overleden in 1999. Ze is nu nog bekender door haar tweeling Paul en Barry Ryan, die bekend werden door hun samenzang, maar vooral toen Barry een wereldhit scoorde met Eloise.
Maar Marion mag niet vergeten worden en dat zult u horen ook. Ik vind het een van de beste stemmen die ik ken en ze kan traditioneel goed overweg, maar ook in humoristische songs knalt ze u tegemoet. Vandaag met haar grootste hit Love Me Forever en opvolger Always And Forever.

11- MARION RYAN – Love me forever BAS Spotify
12- MARION RYAN – Always and forever BAS Spotify

 

 

 

# Artist Song Album Label Comments
1 Bob de Bouwer Kunnen wij het maken? De Bauers De Toppers inc. Niet om aan te horen!
2 Medialand Hallo allemaal M&A Thats MediaInside Mooi he die muziek

Leave a Comment