DE MUZIEK-EXPERTS BAS EN PIET UITZENDING 428 27-01-2023

1. HELEN SHAPIRO – Goody goody
Een lp-track van de toentertijd heel jonge zangeres Helen Shapiro. Ze nam al muziek op toen ze 24 jaar was. Ze werkte op de administratie van de Beatles-organisatie en zodoende hebben Beatles met haar meegewerkt. Interessant is de driedubbel CD The Ultimate Collection.

CULTUUR O, o, Den Haag… Wat voor weer zal t zijn in Den Haag .. Ja het is er best mooi, maar je moet soms wel weten waar je precies moet zijn..
UITSPRAAK Don’t worry, I played Tetris as a kid. I can make it fit ….. Zo’n opmerking kan een hoop opschudding veroorzaken, zeker als een bekend persoon dit zegt.. maar waarom precies?
CO-ORIGINELE Ik ben de zonneschijn van jouw liefde ….. in de vijfde dementie opgemaakt met een bakje créme
HITMIX David Crosby inmemoriam deel 3, Dansen met wapens in je dromen en we kruipen in de huid van een verkoper …. En weer verlaat een tevreden klant .. het pand…

ORIGINELE – THE CREAM – Sunshine of your love
LP-track van dit beroemde Trio The Cream dat een sensatie bleef door het intro en de pompende sound. Sunshine Of Your Love door Eric Clapton, Jack Bruce en Ginger Baker.
Een opmerkelijke cover hoort u zo door de meerstemmige songgroep The Fifth Dimension.
Deze groep werd wereldberoemd door hun versies van liedjes uit de musical Hair. Beide versies stammen uit de roemruchte sixties.
3. CO-ORIGINELE – THE FIFTH DIMENSION – Sunshine of your love

Ik woon nu sinds september vorig jaar in de prachtige Noord Hollandse plaats Huizen, deze plaats was mij al een beetje bekend omdat mijn tante er gewoond heeft, wat voor ons het belangrijkste was, was de rust, het behouden van mijn werk, en natuur in de omgeving, wel ik kan je zeggen, dat groen en rust dat zit wel knor, met onder andere de tafelbergheide dicht in de buurt, en het wonen aan een haven werkt ook positief mee, evenals het behoud van mijn werk, dat was het eerste dat ik navroeg of ik wel kon blijven werken bij mijn werkgever, en dat kon, graag zelfs!
En dat hoor je niet vaak bij een gemiddelde werkgever.

Maar zoals de vaste luisteraar misschien wel weet, heb ik van juni 2017 tot september vorig jaar in Den Haag gewoond, de eerste ongeveer 2 jaar was dat nog redelijk met plezier, we maakte het beste van wat we hadden.
Maar na die 2 jaar werd vooral ik toch wel wakker na een langzaamaan nachtmerrie wordende droom.
De wijk die toen we er kwamen wonen, nog vrij rustig was, was langzaam een soort aso wijk aan het worden, kijk last van je buren kan je altijd hebben, iemand die in huis hakken draagt en daarmee aardig doorstampt, maar ook mensen die een trap op of aflopen eh stampen, mensen die eens wat hard praten, of de muziek in een enthousiasme iets te hard zetten, het kan allemaal, maar.. het volgende is niet discriminerend bedoeld, ik hoorde buiten bijna geen Nederlands meer…
Ik had het idee dat ik een buitenlander in mijn eigen land was.
De reden voor mij om te willen verhuizen, wat uiteindelijk ruim 2 jaar geduurd heeft.. best lastig hoor, zelfs verhuizen binnen de gemeente Den Haag en omgeving!

Maar soms wordt mij gevraagd,, is Den Haag dan echt niet leuk of mooi… en dat vind ik dus een hele goede, want hoewel onze wijk er erg op achteruit ging, vind ik Den Haag nog wel een mooie stad, met her en der leuke activiteiten om te doen, en altijd in de buurt van de benodigde winkels… en zeker als je werk zoekt is de stad een betere plaats dan bijvoorbeeld een plaats als Huizen… hoewel dat valt momenteel nog wel mee , er is nu overal wel werk te vinden met alle personeels tekorten.

Lang verhaal kort… Is het fijn om in Den Haag te zijn …….

CULTUUR – MOOIE TENTOONSTELLING IN HAAGS MUSEUM MEERMANNO
Voor veel mensen is dit museum en vooral de naam volslagen onbekend.
Het is een museum over boeken.
Maar nu is er een tentoonstelling die al in de pen zat.
Het gaat over Nederlandse liedteksten vanaf de veertiende eeuw.
Erg interessant voor ons als radiomakers en ook voor u als luisteraars.
Er is een ondertitel, waarschijnlijk om ook de jongere lezer en luisteraar te bewegen om eens op bezoek te komen aan de Prinsessegracht in Den Haag.
Hier is deze ondertitel:
RUUD DE WILD, SONGBOOK. REIS LANGS DE MOOISTE NEDERLANDSE LIEDJES Te zien en te lezen tot en met 5 maart 2023

Op 1 oktober jogstleden opende de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, Songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes’. Songbook is Engels, dus in plaats daarvan had ik Liedjesboek passender gevonden hier. Radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild neemt de bezoeker mee langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken.
Hij is zelf afkomstig uit een drukkersfamilie.
Het gaat van het 14de-eeuwse ‘Hadewijch’ handschrift uit Gent tot ‘Zij gelooft in mij’van André Hazes.
Het is een muzikale reis langs thema’s als kinderliedjes, liefdesliedjes, strijdliederen en het levenslied.
Door zijn persoonlijke keuze uit de Nederlandse liedgeschiedenis laat Ruud de Wild zien hoe rijk die geschiedenis is en hoeveel liedjes in verschillende vormen bewaard zijn gebleven.
Ook komt u bv. Dirk Witte en Jules de Corte tegen Ruud’s bekende stem is te horen in de audiotour waarin hij praat met artiesten als Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Corry Konings en Typhoon.
Directeur Sandra Bechtholt: ‘Het museum is ontzettend blij dat ze deze bijzondere muzikale tentoonstelling na 2,5 jaar uitstel nu echt aan het publiek kan laten zien.’

Ruud de Wild ondernam zijn zoektocht naar het Nederlandse lied niet alleen in de collecties van Huis van het boek, de KB, de Nationale Bibliotheek en het Meertens Instituut.
Hij werd begeleid door specialisten van de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Zij namen De Wild mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties.
Aan Ruud de keuze zijn favoriete liederen te selecteren en in zijn ‘songbook’ te plaatsen.
In de tentoonstelling zijn ook een aantal installaties van de hand van Ruud de Wild te vinden.

Ga alvast online met dj Ruud de Wild mee op reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken.
Blader door zijn online ‘songbook’ en geniet van fragmenten van oude en nieuwe, bekende en onbekende liedjes.
En kom vooral daarna genieten van de tentoonstelling in het museum.

Kijk voor alle info over deze zeer mooie en nuttige tentoonstelling op de website van het Meermanno Museum.
Nog tot 5 maart 2023 te bezoeken.

4.BAS – DAVID CROSBY – Orleans [2021 remastered]
Prachtige muziek in het thema Inmemoriam.. van een genadigd top singer songwriter, David Crosby die een paar weken terug helaas op 81 jarige leeftijd overleed, maar wij gedenken met veel plezier zijn muziek, maar ook muziek die een link legt met deze David. Dit was het mooie nummer met vooral prachtige zang genaamd “Orleans” maar dat had u misschien al kunnen raden.

Getekend Loesje: twee ogen, twee oren, twee handen, twee benen … Ik kan wel acht dingen tegelijk!

5.BAS – MASSADA – Latin Dance
Ik zei net al, muziek die ergens een link legt met David Crosby, en nee dan dus niet muziek van Bing dat hoort niet in David’s rijtje thuis. Trek je dans schoenen maar aan, gooi die heupen los, en swing lekker mee op de Latin Dance van Massadaaaaaa

6. Symfo: BABE RUTH -The Mexican
Leuke song dit The Mexican van een ondergewaardeerde band uit de seventies, genaamd Babe Ruth. Met de opvallende zangeres Janita Haan en de begenadigde gitarist Allan Holdsworth.

7.Vinylsingle – FAD GADGET – I discover love
Een lied van een zogenoemde punkband uit de seventies. Maar dit Fad Gedget kon meer, namelijk ook wat componeren. Zoals deze song laat horen: I Discover Love

Je hoeft, vooral als bekend persoon, maar het minste of geringste te zeggen en je bent al groots in het nieuws, puur omdat iemand je opmerking verkeerd heeft opgevat, tenminste dat is heel vaak het geval, ook in het leven van den normale niet bekende mensch.
Je wil iets goeds zeggen, je wil een compliment geven of je wil iemand een tip geven, of suggesties om bijvoorbeeld iets te beteren, die persoon tegen wie je dat zegt hoeft maar iets verkeerd aan te horen en het escaleert, en je staat in alle media die je maar kan verzinnen.
En zeg nu eerlijk, als een verkeerde of verkeerd opgevatte uitspraak bij normale nieuwsuitzendingen komt dan kan je het ergens nog wel recht breien, maar als je bijvoorbeeld bij zo’n domme, onnozele flap uit als een Yvonne Coldeweijer terrecht komt, dan heb je toch wel echt iets heel erg verkeerds gezegd……..
Nou nee, niet persé het is gewoon dat weer zo’n mensch dat op wil vallen als grote roddelqueen de dingen net even zo wil verdraaien dat het haar het beste uitkomt.
Ik zeg je eerlijk, gooi dit soort roddeltantes op een stapel en kijk er niet meer naar om, ze vinden het alleen maar fantastisch dat ze meer en meer aandacht krijgen, hoe negatief het ook is … best vreemd maar ach.

Maar terug naar dingen die je goed bedoeld, maar verkeerd opgevat kunnen worden…
Ik merk dat bij mijzelf ook wel eens dat mijn woorden verdraaid worden of verkeerd opgevat worden, of tenminste niet op de manier hoe ik het zelf had bedoeld.
En ik merk dat vooral met digitale communicatie, dus een bericht dat je typt, waar weinig emotie in voor komt, waar je niet kan zien hoe iemand je aankijkt, je hoort geen stem.
Moet u nagaan als het daar al fout gaat… kunnen we dan niet gewoon beter 20 a 30 jaar terug in de tijd, en geen digitale apparaten uitvinden??

PIETS UITSPRAAK – Een opmerking van een persoon en het komt in de media met gevolgen die velen niet willen
Er zijn de laatste weken in de media nieuwsberichten verschenen over enkele dubieuze zaken waar ik het even met u over wil hebben.
Het gaat hier om twee duidelijke voorbeelden die gevaarlijke gevolgen kunnen hebben in deze tijd van opblazen van een feitje en dan ook nog de vaak belachelijke of domme en niet goed gefundeerde meningen en acties die hier op volgen.
De Pietje Bell film werd eerst via slechts één binnengekomen bezwaar in een hogere leeftijdscategorie van 12 jaar geplaatst.
Maar na heftige tegen-reacties mogen kinderen nu boven 9 jaar ipv boven 12 jaar weer zien hoe het er 100 jaar geleden aan toe ging.
Mensen, we gaan toch niet de geschiedenis gedeeltelijk wegpoetsen toch?

Het kan zelfs iets politieks hebben dat naar totaliteit neigt.
Al in 1931 verbood een partij in Duitsland alle vakbewegingen op een na.
Velen denken hierbij meteen; Ja, dat ging toen te ver.
Maar zulke zaken kunnen nu ook gebeuren als we niet alert genoeg en tijdig tegen-argumenten naar voren brengen.
Dat moet kunnen in een nog open samenleving.

Eerst over een schilderij met rokende mannen in een universiteitsgebouw.
Ja, een bolwerk van intellectuelen.
Dat schilderij werd door 1 persoon van de muur gehaald en omgekeerde neergezet in de ruimte.
Een argument vond deze eigenwijze persoon genoeg om een actie uit te voeren.
Geen rekening houden met kunst en tijdsgeest en nog minder om te beseffen wie er op het schilderij stonden, waaronder een zeer bekende mens en naam in Nederland.
Bijna tegelijkertijd moest een tijdelijke,ja slechts tijdelijke tentoonstelling in Zaanstad hetzelfde meemaken.
Er hingen 14 geschilderde naakten aan de wanden van vrouwen.
Oei, dachten weer enkele eng denkende mensen daar.
Blote vrouwen, weg ermee.
Er is niet eens veel te zien op die schilderijen.
Je kunt beter gaan ijveren voor een porno-verbod op alle media dan hierover te vallen.

Nog een voorbeeld in deze.
Allerlei musea zijn bezig met minder aanstootgevende teksten te plaatsen bij tentoongestelde zaken.
Dan haal je vaak een deel van de geschiedenis weg.
Je kunt en moet er over discussiëren, maar niet delen van de geschiedenis weg gaan poetsen.
Ik herinner me dat in het boek van Orwell, 1984 geheten, er een ministerie van herschrijving van de geschiedenis bestond in de dictatuur in dat boek.
En 1984 is al weer een tijdje achter ons.
Nu mag je bv. niet meer over verzetshelden spreken, omdat volgens enkelen die daar nog niet een studie aan gewijd hebben iedereen niet voor 100% een held of een lafaard is.
Het ligt dan aan toeval bv. Nu moet je spreken van slechts een heldhaftige daad.

We komen nog terug over het vaak veranderende taalgebruik in een samenleving of de mening over kunst, maar het kan niet zo zijn dat een persoon iets kan bepalen voor een hele gemeenschap.
Die denken dat ze zuiver en vooral Woke zijn.
Ik ben die inconsequente Woke-lui wel wat zat.
Laatst sprak ik er een die al twaalf jaar naar The Living Dead keek.
Hoe woke is dat dan wel niet?
Daar is altijd nog de democratie voor hoor.

8.BAS – THE BUOYS – Give up your Guns
Als je de titel vrij vertaald naar het Nederlands, dan lijkt het net alsof je een soort politie of detective serie zit te kijken, met de uitspraak “Laat je wapen vallen” of “Geef hier dat wapen” ook al kwam deze titel niet direct uit een politie serie, toch had het heel goed gekund… Het nummer gaat namelijk over een man die een bank in Tampa, Florida heeft overvallen en naar zijn geliefde is gevlucht. Wanneer hij de volgende ochtend wakker wordt, is zij verdwenen. Hij herinnert zich de woorden die zij de avond ervoor heeft gesproken: “lever je wapens in en laat het recht zegevieren”. Uiteindelijk hebben de politiehonden zijn spoor gevonden en staat de sheriff voor zijn deur. Het zal je maar gebeuren, maar wat ben je een goed tekst schrijver als je dit kan verwerken in een lied met deze titel… van de band The Buoys het nummer Give up your guns.

@Bas: Taalvoutje Bedankt…

9.BAS – TIM HARDIN – How can we hang on to a Dream
Het volgende nummer How can we hang on to a dream is een nummer van de Amerikaanse singer-songwriter Tim Hardin. Het nummer werd uitgebracht op zijn debuutalbum Tim Hardin 1 uit 1966.
Het nummer is geschreven door Hardin zelf en geproduceerd door Erik Jacobsen. Het werd een van de weinige hits die Hardin scoorde.
In 1987 werd het nummer gebruikt als de titelsong in de Nederlandse film Zoeken naar Eileen, waardoor het opnieuw de hitlijsten binnenkwam.
Het nummer is door veel artiesten gecoverd. Waaronder Nazareth, Fleetwood Mac, The Moody Blues en ook onze eigen welbekende Liesbeth List!

10.CABARET: HERMAN FINKERS – Verkoopt u ook kussentjes?
En weer verlaat een tevreden klant het pand…. Althans.. nou ja … tevreden …. Herman Finkers zeg t maar!

Tip v/d redactie:
Ik kwam in de tweede kans winkel toch een prachtige verzamelCD tegen van het Amerikaanse soullabel Stax.
Hier alvast twee van die heerlijke liedjes die zelfs bij een eerste aanhoren al heerlijk wegluisteren.
Eerst hoort u het lieve en mooie lied Little Boy van Carla Thomas en dan ene Mable John met Sweet Devil

-11- CARLA THOMAS – Little boy
-12- MABLE JOHN – Sweet Devil

No entries found for this Playlist

Leave a Comment