Bas on Air – Top 2022

dinsdag 27 december van 19:00 tot 21:00 en zaterdag 31 december van 23:00 tot 01:00 – 2022, was het weer zo ver.
De Bas on Air – Top 2022 werd weer uitgezonden.
Tegen het eind van het jaar blikt Bas terug op het afgelopen jaar, wat is er allemaal gebeurd, weten we het nog allemaal, even een soort geheugensteuntje.
Dit keer met elke maand een “maandwoord” elke maand was er wel iets wat uitgebreid in het nieuws was, en daar was op zijn beurt weer een woord voor gemaakt met daarbij passende uitleg uiteraard.

2 uur lang hield Bas je op de hoogte van het nieuws van vorig jaar, blikte hij vooruit op het nieuwe jaar 2023 en blikte terug met wat opvallende fragmenten van De Muziek Experts van 2022.
En die 2 uur willen we je natuurlijk niet laten vergeten, dus vandaar hieronder de volledige playlist van wat er die avonden draaide, wat er gezegd is, en ook alle terugblikken op het nieuws van 2022 en vooruitblik op 2023.

Veel lees plezier!


 

<p>In 2 uur tijd, werden er 22 nummers gedraaid en werd er terug geblikt op de 365 dagen van 2022.<br />Alle berichten kan je hieronder nog eens rustig doorlezen.</p>
Bas van Zetten

Bas on Air – Top 2022 – Playlist

1. SONNY & CHER – I got you babe.
Een prachtig begin van deze feestelijke avond, waar in we in 2 uur tijd het jaar in stijl afsluiten, met fijne, vrolijke en bovenal mooie muziek.
We begonnen met Sonny & Cher met het nummer I Got you babe.
Ik heb een collega die enorme fan is van Cher, dus voor hem dacht ik, dit kan ik niet laten schieten, want als ik eerlijk mag zijn, ze zingt ook gewoon heel erg mooi! EN zou jij zeggen dat ze 76 jaar is, en dat ze momenteel een 40 jaar jongere vriend aan de haak heeft geslagen.. Ja het kan allemaal in die rare showbiz wereld, vooral daar in Amerika!
Tevens de Sonny waar Cher dit nummer mee zong is haar eerste en tevens ex-partner waar ze van 1964 tot 1975 mee getrouwd was.

Het nummer I Got you babe komt u waarschijnlijk bekend voor van UB40 hoewel het origineel toch echt van Sonny en Cher blijft, je merkt gewoon direct dat het een top en prachtig nummer is.

INTRO
I got you babe, ik heb je hier gekluisterd aan je radio Live met BR6 en de Bas On Air Top 2022. In de komende 2 uur krijg je de fijnste muziek van mij te horen met her en der wat leuke informatie over de hits, en een korte terugblik op het afgelopen jaar, wat gebeurde er, en wat staat ons te gebeuren in 2023,, we weten vrij weinig, maar sommige dingen staan vast… zoals in veel gevallen, meer geld verdienen… maar of dat nu gelijk ook goed nieuws is … dat hoor je straks!

We gaan nu door met voor mij het mooiste nummer van de Editors namelijk The Racing Rats, dit nummer stond als hoogst op nummer 17 in de top 40 en stond op het album An end has a start .. dat moet je eigenlijk op het eind van dit programma zeggen… wij draaien de radio edit, maar mocht je willen er bestaat een iets langere versie, en zelfs een instrumentaal… hier Editors .. Racing Rats. Bij de Bas On Air Top 2022.

2. EDITORS – The Racing Rats

3. STEREOPHONICS – Have a nice day
Een zin waar je elke dag mee zou moeten beginnen en zelfs mee zou moeten eindigen… Have a Nice day, van Stereophonics, de Zuid Welshe rockband, afkomstig uit de plaats… ik ga het proberen.. Cwmaman …. als dit al lastig is, laat staan waneer het fout kan gaan bij “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwlllantysiliogogogoch” ..
Uitspraak: “Llan – vire-pooll-guin-gill-go-ger-u-queern-drob-ooll-llandus-ilio-gogo-goch
Nou die ging toch redelijk goed dacht ik zo?

KORT NIEUWS:
In het kort even wat ons het afgelopen jaar toch wel heeft bezig heeft gehouden in nieuw ontstane krachttermen….. want je zou het bijna vergeten zijn maar begin dit jaar zaten we nog volop in een lockdown, en daar leed onder andere de culturele sector erg onder. Daarom nodigde Museum “panorama mesdag” mensen uit om een ‘kunstbooster’ te komen halen, ook wel een oppepper in de vorm van een kort museumbezoek. Het woord booster is hier heel bewust gebruikt omdat het toen ook de tijd van de boosterprik was.

In februari waarschuwde de econoom Isabel Schnabel voor langdurige inflatie als gevolg van de energietransitie, ook wel de overgang naar duurzame energiebronnen. Hierdoor bracht de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg de term greenflation ofwel groenflatie de wereld in een samentrekking van groene inflatie.

Straks volgt nog Ver-ikea-isering en Kerkpijn

Maar we gaan eerst door met het 4e nummer namelijk Jason Mraz met Have it all.
Er werd mij altijd geleerd dat je niet alles kan hebben, hoewel het soms toch wel fijn zou zijn, als je alle fijne en leuke dingen in het leven die je graag zou willen kan bemachtigen.
Maar bovenal een fijn nummer om aan te horen van Jason, live, in de Bas on Air Top 2022!

4. JASON MRAZ – Have it all

5. STAYGOLD – Wallpaper
Er zijn een aantal nummers die ik dolgraag in deze Bas on Air Top 2022 wilde hebben, en dit was er eentje van, Staygold met Wallpaper de band heeft naast deze dijk van een hit ook nog Backseat als vrij bekend nummer maar daarnaast hebben ze nog 1 numme uitgebracht en is er vrij weinig nieuws meer van te vinden… ja in 2018.. na 6 jaar stilte opeens 1 single en daarna ….. weer een lange stilte.. helaas. Wallpaper kan voor mij in ieder geval niet vaak genoeg gedraaid worden dus draai k hem nu het komende uur non-stop ……. Nee grapje!

KORT NIEUWS:
Waar ik wel mee verder ga is de maanden in kort nieuws we hadden al Kunstbooster en Groenflatie, we zijn nu in maart aangekomen waar we de pandemie hadden, de ontwrichting van het klimaat en de russische invasie van Oekraine. Het waren geen leuke berichten die het nieuws domineerden. Het is dan ook niet zo moeilijk en raar om dan te komen op het woord “doemscrollen” online voortdurend slecht nieuws berichten lezen, waardoor je je steeds somberder gaat voelen.. dat is voor mij een van de redenen geweest dat ik ongeveer 2 jaar geleden ben gestopt met veel sociale media te volgen, het enige wat ik soms nog leuk vind is instagram, maar de rest boeit mij totaal niet meer.

Door naar een leukere maand, want in april breekt er een tijd aan met veel feestdagen, zoals pasen en Eid al-Fitr, vroeger vooral suikerfeest genoemd. Omdat niet iedereen dezelfde feestdagen viert bieden steeds meer werkgevers aan om vrije feestdagen te ruilen voor een andere feestdag, bijvoorbeeld omdat de voorgestelde feestdag niet past bij de levensovertuiging van een werknemer. Het woord van april was dus Ruilfeestdag.. je moet er maar op komen.

6. UB40 – If it happens again

Als het nog een keer gebeurt… dat je 2 maal in een uitzending de bandnaam UB40 naar voren hoort komen, alleen draaide ik als eerst een origineel nummer van Sonny & Cher dat later door UB40 gecoverd werd, nu draai ik if it happens again, een origineel nummer van UB40 dat een anti Thatcher nummer is, Margaret Thatcher was een Britse politica van de conservatieve partij en van 1979 tot 1990 de eerste vrouwelijk premier van het Verenigd Koninkrijk, ze was niet altijd even geliefd. Het nummer stond op het album Geffery Morgan uit 1984 waar weer zelfgeschreven nummers op stonden, zoals deze If it happens again… een ezel stoot zich geen 3 keer tegen dezelfde… againnnnnnnnnn………..

7. ANOUK – Girl

[Top 2000: 1221]
Muziek van Anouk is om eerlijk te zijn eigenlijk altijd wel fijn om aan te horen, van Girl, Lost tot aan Bird maar ook Something better en Don’t Change van haar laatste en ook dit jaar uitgekomen album Trails of Fails, het ging even wat minder met Anouk, maar nu gaat het weer de goede kant op en kunnen we weer genieten van die favoriete Anouk muziek stijl.. rauw maar betekenisvol!
Je luisterde net naar het nummer Girl dat ook op 1221 in de top 2000 staat maar ook als 7e nummer gedraaid werd in de Bas on Air Top 2022… want daar luistr je nu naar…

Door naar weer wat kort nieuws, ik bespreek per maand het belangrijkste en opvallendste nieuwe woord, we zijn nu aan de maand mei toe gekomen de maand waar het boek van Pim Martens, Maarten Reesink en Karen Soeters verscheen met als titel “Dierzaamheid” gelijk het woord van de maand mei. Het wil zeggen het streven om duurzaam samen te leven en om te gaan met dieren, met de bedoeling het welzijn van dieren te vergroten. Het woord dierzaamheid past goed in een tijd waarin de rechten van dieren steeds meer centraal komen te staan.
Van mei naar juni kan een kleine stap zijn, misschien komen er bij de Ikea ook wel allerhande dierennamen voor en geeft de winkel die nu ook meer ruimte in het schap? Het woord van de maand juni is namelijk Ver-ikea-isering waarin het lijkt dat het vooral in geschreven taal tegenwoordig gewoner is dan vroeger om mensen met “je” aan te spreken in plaats van “u”. Het woord Ikeaisering komt af van de winkel die al jaren de klant aanspreekt met JE.
Tja zo zijn er wel meer die je op rare of kinderlijke manieren aanspreken, bijvoorbeeld bij BEN. Maar daar volgt nog wel een taalkundige over in een of andere talkshow.

Door naar een nummer van de Waddinxveense gothic rock band Within Temptation, en ik zeg eerlijk van al hun nummers vind ik dit nummer eigenlijk wel het allermooist, het nummer staat op 731 in de top 2000 .. dus spiek even snel welk nummer dat is…… …. gevonden? … Het gaat dus om .. Stand My Ground, laat die radio vooral staan, op de prachtige zender voor Bodegraven-Reeuwijk en Omgeving.. BR6 nu live met de enige echt Bas On Air Top 2022!

8. WITHIN TEMPTATION – Stand my Ground

9. FLOOR JANSEN & HENK POORT – Phantom of the Opera
[Top 2000: 68]
Een paar weken terug waren Piet de Rooij van de Muziek Experts, en Ik bij het concert van Nightwish, de band waar de plots bekende zangeres Floor Jansen in zit, die met name bekend werd door haar optreden in het tv programma “de beste zangers”. Zij werd daar vooral bekend door het optreden dat ze samen met Henk Poort deed met het nummer “the phantom of the opera” , Henk Poort die opera zanger is en Floor Jansen die zeker wel goed de mooie hoge maar ook lage tonen kan bereiken treden hier nog altijd samen mee op, want toen de begin tonen van dit nummer op kwamen tijdens het concert liep plots Henk het podium op, terwijl hij die hele avond nog niet in beeld was geweest. Ook bij een eerder optreden van Floor solo, vorig jaar kwam Henk ook al opdagen.. Erg leuk, moeten ze er in houden!

Wat we ook in deze Top 2022 houden is het korte nieuws waarin we kort terugblikken op de belangrijkste en opvallendste woorden van dit jaar, we zijn aangekomen bij Juli in deze maand voerden duizenden boeren verschillende acties door heel het land tegen de stikstofplannen van de 2e kamer. In dat verband dook het woord “vrijheidskonvooi” op, dat verwijst naar een konvooi van vrachtwagens en andere voertuigen die samen het verkeer blokkeren om te strijden voor burgerlijke vrijheden die in het gedrang zouden zijn.

Wat ergens ook met de burger te maken heeft is het woord van Augustus namelijk “kerkpijn”, met ‘kerkpijn’ wordt de emotionele pijn bedoeld die iemand ervaart als hij door familieleden en/of kerkgenoten wordt afgewezen om dat hij niet zou voldoen aan de christelijke regels van zijn geloofsgemeenschap, door bijvoorbeeld zijn seksuele voorkeur. Deze afwijzing vreet diep in iemand identiteit en zorgt er voor dat deze mensen daardoor de kerk en of kerkgemeenschap verlaten, Iets wat de gemeenschap vermoedelijk niet toejuicht in deze tijd van ontkerkelijking

Een paar maanden dit jaar opende we in de Muziek Experts met onze Beatles special, en om eerlijk te zijn, ik ben zeker niet de beatles fan die alles spaart van de band en alle muziek super duper vind en het liefst met alle leden minstens 1x op de foto had gewild, in hoeverre dat nog kon… nee dat zeker niet, maar de muziek is zeker wel goed, ook na zoveel jaar nog, dat bewijs wel dat je als band hele goede muziek gemaakt hebt! Het bekendste lid is momenteel wel Paul McCartney die zich graag nog inspant voor de muziek wereld… en of hij t nu leuk vind, of het om geld doet, of om beide… dat laten we even midden in liggen… hier is Paperback Writer bij de Bas on Air Top 2022.

10. THE BEATLES – Paperback Writer

11. POMPLAMOUSE – Maneater [origineel: Hall & Oates – Top 4000 nr 1509]
Je luistert nog steeds naar de Bas on Air Top 2022, en luisterde net naar Pomplamouse met het welbekende nummer Maneater dat origineel van Hall & Oates is ,, dit originele nummer staat dit jaar in de Radio 10 top 4000 op nummer 1509 .. beetje ver weg maar toch een klein notering!

We komen langzaam richting het einde van het jaar in het korte nieuws per maand, waarin ik per maand een opvallend nieuws woord bespreek. Op 14 september gooiden klimaatactivisten van Just stop Oil in de Londense “National Gallery” tomatensoep over het schilderij ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh, waarna ze zich er aan vastlijmden. Een Monet in Potsdam en het ‘Meisje met de Parel’ in het Mauritshuis moesten het ook ontgelden. De activisten die op deze manier aandacht vragen voor het klimaat en daarmee geregeld het nieuws halen, jammer genoeg, worden museumlevers of plaktivisten genoemd.. plak… als in dat gevalletje bij Beau van Erven Dorens.. je moet t maar willen, op zo’n manier de aandacht vragen en vervolgens helemaal niet vast geplakt zitten.

Het woord voor de maand november moet je ook maar net kennen, en dan vragen ze wel eens hoeveel geld zou je op je rekening willen zien staan, en sommige mensen zeggen dan een één met ik noem maar 10 nullen… nou dan heb je 10 miljard, ik vraag me af of je dat in je leven wel op kan krijgen, dat zijn aardig wat huizen, auto’s, vakanties, etc.. Maar het kan altijd erger want tijdens de intrnationale conferentie over gewichten en maten in Parijs zijn overheden overeengekomen om vier nieuwe termen in het internationale stelsel van eenheden ook wel SI genoemd, op te nemen, namelijk Ronna met als tegenhanger Ronto een getal met 27 nullen, en Quetta en Quecto een 1 met 30 nullen! Ofwel een quintiljoenste ….. oke … De groeiende hoeveelheid data die het internet genereert maakte deze termen noodzakeljk..ik ben het nu al vergeten.

Iets wat we dit jaar minder snel zullen vergeten is de Nederlandse sort of Nederpop band “Goldband” de 4 koppige Haagse band is in 3 jaar tijd van helemaal niks naar super duper bekend gegaan, niemand kan meer om hun heen, niet om de personen als om hun muziek, van Ja Ja, Nee Nee, De Wereld, als het anti-tweede-kamer nummer genaamd ‘Tweede kamer” dit nummer is gemaakt samen met Sophie Straat. Maar momenteel wordt hun samenwerking met Maan veel gedraaid genaamd Stiekem, maar ik denk het meest opvallende dit jaar van Goldband is toch wel het nummer NOODGEVAL .. en dat draai ik nu, want 112, 911, Emergency… je luistert naar de Bas on Air top 2022.. ook een noodgeval altijd een reden om te luisteren!

12. GOLDBAND – Noodgeval

EIND UUR 1……………………….

13. RICK JAMES – Super Freak
[Top 4000: 2938]
Afgelopen jaar bracht Nicki Minaj een nieuw nummer uit, dat ik denk ik wel 100 keer gehoord heb, in stukjes of volledig, mede omdat ik een Nicki Minaj fan om mij heen heb, maar ook omdat het een goed nummer is… en waarom? Niet persé door Nicki maar eigenlijk door de jaren 80, toen Rick James het origineel uitbracht namelijk Super Freak, Nicki heeft het nummer hetzelfde genoemd, en heeft er ook echt een cover van gemaakt, mooi… Ja … maar het origineel blijft het best,, maar dat is wel vaker zo!

INTRO 2E UUR
[ALTERNATIEF INTRO VOOR HET NIEUWE JAAR:
Bij deze wens ik ook namens Piet de Rooij van de Muziek Experts, jou als luisteraar een super duper, fijn, gezellig, vrolijk, fit en bovenal gezond 2023 toe.. dat het maar een super positief jaar mag worden waar in enkel leuke en fijne dingen gebeuren, en waar in misschien ook wel heel belangrijk, nog heel veel goede en mooie muziek gemaakt en gedraaid mag en zal worden!
Wij gaan er in 2023 ook weer hard tegenaan met De Muziek Experts, en zeer waarschijnlijk een comeback van Bas on Air, maar daar volgt later nog meer over!]

Welkom in het 2e uur van de Bas on Air Top 2022.
We gaan door met de lijst der lijsten, zelfs de top 2000 loopt nog 22 versies achter op de onze…
Nee zonder dollen, dit is de lijst waarin ik zowel oude als nieuwe muziek draai met een duidelijk verhaal er bij, je kan wel zeggen dat dit de lijst is die ik heb ingestuurd voor de top 2000 dit jaar!

We hebben al een uur achter de rug met onder andere muziek van The Beatles, Floor Jansen waar zo nog meer van en over volgt, en UB40.
En waar we het vorige uur begonnen met een origineel dat door laatst genoemde UB40 later gecoverd is… beginnen we dit uur met een origineel en een nummer dat dus dit jaar gecoverd werd.

Ik heb ook de maanden van januari tot aan november besproken door middel van het belangrijkste nieuwswoord per maand, zo waren daar de ‘plaktivisten’, hebben we steeds meer te maken met het ver-ikea-iseren, meerendeels spreekt de mensheid enkel met je aan in plaats van vroeger nog met U, en Doomscrollde er op los en misschien doen we dat nu nog steeds wel, met al het negatieve nieuws dat dit jaar het nieuws domineerde, waar we vervolgens weer depressief van werden.. Hopelijk brengt volgend jaar wat meer positief nieuws.
Zometeen gaan behandel ik de laatste maand, namelijk december, en neem ik een kijkje in 2023, wat staat ons te wachten, wat kan er beter gaan en is dat dan ook wel zo fijn, of staan er weer tegenhangers tegen aan die het direct weer negatief maken?? Straks hoor je het live in de Bas on Air Top 2022!

14. THE TROGGS – Wild Thing
[Top 4000: 3147]
Er is één nummer dat in elke nieuw ontstane uuropener van de Muziek Experts terug zal komen, en dat ook regelmatig gedraaid wordt in dat programma, of het nu het origineel of een cover is dat maakt onze Piet helemaal niks uit, als het maar WILD THING van The Troggs is, deze band heeft Piet al regelmatig gezien en ontmoet en zelfs geinterviewd, en de band zal Piet ook altijd bij blijven. Dat is ook de reden dat ik dit nummer niet stilltetjes voorbij kon laten gaan… THE TROGGS met Wild Thing, in de Bas on Air Top 2022 op nummer 14, maar in de top 4000 helaas op nummer 3147!

15. ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA – Mr. Blue Sky

Electric Light Orchestra, een band waar ik eigenlijk wel heel veel van hou, hun muziek valt op, je hoort direct als ELO draait, de afkorting voor deze band. Hun muziek is zo eigen, maar kan na al die jaren nog steeds met veel plezier gedraaid worden. Mr Blue Sky in de Bas on Air Top 2022 LIVE op je eigen lokale omroep BR6!

KORT NIEUWS
We gaan naar de laatste maand van het jaar, en later in het programma blik ik nog even vooruit naar 2023 wat we zoal kunnen verwachten in dat jaar.
Als laatst brengt de maand december ons het woord “romo” dit betekent ‘relief of missing out’, een gevoel van opluchting dat je bepaalde dingen van jezelf niet hoeft te doen of mag missen. Dus lekker thuisblijven met de feestdagen, met een kopje koffie of thee. Zo ga je tenminste ontspannen het nieuwe jaar in … althans of het zo gezellig is, met enkel een kop koffie of thee alle feestdagen door te komen, dat betwijfel ik.

En over die Blauwe wolk gesproken,,, Wat ELO kan, kan ik ook dacht de Nederlandse zanger Lucas Hamming, hij bracht namelijk een gelijknamig nummer uit, maar niet met dezelfde tekst.
We blijven in de mooie blauwe wolken, zweef er eens in rond, en leeg je hoofd , en denk vooral aan al die mooie momenten in het leven, soms kan dat nog wel eens voor wat veranderingen zorgen op positieve manieren!
Lucas Hamming, tegen het einde van de Bas on Air Top 2022

16. LUCAS HAMMING – Mr. Blue Sky

17. NIGHTWISH – Elan

Zojuist hoorde je de band, waarvan nu eigenlijk enkel de Nederlandse zangeres bekend is, maar de band zelf nog heel wat bekendheid kan winnen bij het Neerlands volk. Het gaat om de finse hardrock en gothic rock band Nightwish, waar heel toevallig ons Neerlands trots Floor Jansen in zingt. Nu bekend van haar optreden samen met Henk Poort in de beste zangers, waarin ze The Phantom of the Opera zongen. Het leuke is dat zodra Floor in Nederland optreed, dit nummer ook elke keer gezongen wordt, en Henk Poort ook telkens even om het hoekje komt kijken.. erg leuk bedacht!
Veel mensen zullen zeggen… Nightwish… Rockmuziek … blegh, laat maar zitten.
Maar vergeet niet dat dit een algemeen genre is, hun muziek is echt in heel veel stijlen onder te brengen, de ene keer is het inderdaad wat hard en heftig, maar er zijn ook tal van nummers die vrolijk zijn, waar mooi in gezongen wordt met vooral mooie en betekenisvolle teksten!
Zeker een keer het luisteren waard, en luister dan een stuk of 10 nummers van diverse albums, dan zal je misschien ook gaan horen dat Floor niet altijd al in deze band meedraaid, Floor is met name bekend van haar zangkunsten in de Ex-Nederlands-band “After Forever” uit bakel.
Zojuist dus Nightwish met het prachtige nummer Creek Mary’s Blood.

We hebben het korte nieuws van het afgelopen jaar gehad met de belangrijkste en opvallendste woorden in het nieuws. Dan ga ik nu proberen om vooruit te blikken, en soms een beetje met een positieve roze bril op omdat ik gewoon hoop dat sommige dingen gebeuren.
Zo hoop ik bijvoorbeeld dat in 2023 zo snel als mogelijk, eigenlijk liever morgen nog, de oorlog tussen Rusland en Oekraine ophoud, omdat het gewoon te erg voor woorden is, maar ook omdat Poetin gewoon als een klein kleutertje zijn zin wil krijgen.
Goed nieuws voor mensen die het met wat minder geld te doen hebben, want de zorgtoeslagen stijgen iets, Het minimumloon stijgt weer iets,, MAAR ook de belastingheffing op je salaris daalt iets, waardoor je ook al verdien je volgend jaar bruto hetzelfde bedrag, je er netto iets op vooruit gaat, voorbeelden van 80 euro stijging per maand is niks raars. Ook het prijsplafond gaat in op ons energieverbruik, waardoor dat ook weer iets goedkoper lijkt… hoewel als ik nadenk, tot dit jaar augustus betaalde ik nog 90cent voor gas en 25 cent voor stroom, toen zat ik nog vast aan een super contract, had ik maar voor meer jaar getekend, en dat zullen wel meer mensen met mij denken.
Ook gaan de prijzen van de koopwoningen omlaag, dus dat kan ook weer iets makkelijker zijn om een woning te bemachtigen, hoewel daar ook haken en ogen aan zitten, net als het feit dat je misschien dan iets meer zal verdienen, want de inflatie zal niet zomaar stoppen, alles zal iets of veel duurder worden, en iemand die een paar miljoen per jaar verdiend zal dit niet zo erg merken, maar iemand die op het minimumloon ziti zal hier erg de dupe van zijn, kloppen doet het zeker niet.

Wat duidelijk is dat veel volgend jaar met geld te maken gaat hebben, dat is ergens best jammer, want waar je aan de ene kant een plusje ontvangt, zal het aan de andere kant vertaalt worden naar eigenlijk niks in de plus, maar gewoon gelijk gebleven.

Laten we dan hopen dat we een mooie zomer hebben die niet te warm is , dat het klimaat er weer een hopelijk grote stap op vooruit gaat, dat we ons goed gaan beseffen wat we beter kunnen doen voor ons klimaat om de aarde nog lang gezond te houden, in hoeverre dat mogelijk is. Dat er nog vele uitzendingen van De Muziek Experts, en misschien binnenkort ook wel weer Bas On Air mogen volgen, dat er rond en met kerst weer een lekkere pak sneeuw zal liggen, dat we de elf steden tocht kunnen schaatsen, het Glazen Huis weer neer zal strijken op een mooie plaats zonder corona gevallen, een jaar waar we corona echt volledig kunnen vergeten, een jaar met veel plezier, een goede gezondheid en dat we aan het eind terug kunnen kijken en denken… als volgend jaar nou ook zo is … dan kan het gewoon niet beter…. Laten we soms maar even op die roze wolk zitten en genieten van het beste in het leven ….

Net als Electric Light Orchestra, The Beatles, Nightwish, Giovanca en La Roux, ben ook fan van Supertramp, vooral omdat de band zulke goede, sterke, mooie, opvallende muziek maakt, die je aan 1 intro toontje al kan herkennen, zeker het komende nummer is direct herkenbaar.
Ik ga het niet langer maken, hier is Supertramp met School, 50 in de top 2000 en op 18 in de Bas on Air Top 2022!

18. SUPERTRAMP – School

19. MEAU – Dat heb jij gedaan

I k geef heel eerlijk toe, ik heb het niet heel erg op de typisch hollandse nummers als die van Meeuwis, Hazes en Bever, maar er is een soort van nieuw stijl ontstaan een aantal jaar terug, waarin met hele mooie achtergrondmuziek en hele mooie maar ook duidelijke teksten een liedje gemaakt wordt wat in je hoofd blijft zitten, en dat als je dan wat tekst onthoud, en je t plots eens meeneuried dat je dan denkt … Oh wacht even die tekst… daar zit een hele gedachte achter. Soms heel persoonlijk op de artiest betrokken, soms heeft het met het volk in het algemeen te maken, soms met een bepaald onderwerp.. niet persé een feest nummer, maar wel een feest om te horen…
Zo ook bij Dat heb jij gedaan van MEAU , Meau die dit jaar regelmatig te zien was op tv tijdens talkshows en muzikale programma’s en optredens, hopelijk volgen er nog héél veel meer!

Zoals veel radio en tv programma’s doen als ze nog wel een uitzending moeten maken, maar eigenlijk meer zin hebben in het kerstdiner en het samen zijn, dan weer tig mensen te interviewen die ze toch niks interesseren… het terugblikken op het afgelopen jaar… kan ik eigenlijk ook niet achterblijven, ook al interview ik niemand en ben ik geen talkshow… hoewel… nou ja je snapt me wel.
Nee tijdens de Muziek Experts behandeld Piet de Rooij diverse thema’s en onderwerpen, en een onderwerp dat dit jaar toch wel het nieuws domineerde en waar we vorig uur op terug kwamen met het woord Doomscrollen … is toch wel het nieuws van de onnozele oorlog tussen Rusland en Oekraine, waarin Rusland, of in ieder geval de gene die deze oorlog goedkeuren, de onnozelen van aard zijn. Piet had daar ook een uitspraak en openlijke gedachtengang over .. en die uitspraak zend ik graag nog eens uit!

———–FRAGMENT – “TME : OEKRAINE PUUR, BENZINE DUUR” —————————

20. DUNCAN LAURENCE – Electric Life

Nog iemand die heel erg opviel tijdens een muziek optreden, maar dan wel ’s werelds grootste muziek optreden, dat elk jaar in mei plaatsvind.. namelijk het Eurovisie Songfestival.
Tijdens dit festival trad in 2019 Duncan Laurence voor ons op met het nummer Arcade.. dat nummer was al een daverend succes, en wordt nog steeds met veel plezier gedraaid. Maar om bij een artiest nu op 1 nummer te blijven haken en daarna nooit meer iets te draaien van die artiest, dat vind ik zon de, want ook Duncan zat godzijdank niet stil.. hij heeft al een aantal pracht pareltjes uitgebracht waaronder het kerstnummer Wishes come True, Love don’t hate it en een samenwerking met Rosa Linn met het nummer WDIA ofwel Would do i t again.
Maar ik denk dat dit jaar Duncan aangaande vooral in het teken stond van het nummer Electric Life

En zeg nu eerlijk, het is gewoon ook een vrolijk nummer, i miss you and your electric lifeeee!!
Duncan Laurence helaas met dit nummer nog niet in de top 2 of 4000 maar wel als 20e gedraaid in de Bas on Air top 2022!

21. STROMAE – Tous les Memes

Een artiest die ook weer terug van weggeweest is is de zojuist gedraaide Stromae, die met zijn emotionele nummer L’enfer live optrad tijdens het France 2 (deux) journaal .. iets wat je ik noem maar bij het NOS journaal nooit zal en kan verwachten. Het nummer is ook erg emotioneel want het heeft met zijn gedachten over zelfmoord te maken ……..

Denk je aan zelfmoord? Neem dat serieus en loop er niet mee rond. Je kan altijd contact opnemen met de hulpverleners van 113 zelfmoordpreventie. Bijvoorbeeld om je gedachten te delen. Of je gepieker even te onderbreken. De hulplijnen zijn dag en nacht voor jou bereikbaar. Je kan bellen naar 113 of 0800-0113 of chatten, wat jij zelf het prettigst vindt. Uiteraard zijn de gesprekken anoniem en vertrouwelijk.

Na deze serieuse noot, toch nog even meldende dat we dus luisterde naar Tous Les Memes van Stromae, een ouder nummer uit 2013 van het album Racine Carrée , waarbij hij in de videoclip de ene helft van zijn hoofd als zichzelf heeft en de andere helft als een vrouw met een pruik op.

Over naar iets anders..
We hadden dit jaar het Glazen Huis van 3FM ofwel de Serious Request actie , in Amersfoort.
Dat vond ik eigenlijk wel leuk, want het was nog niet eens een straat achter één van mijn twee werklocaties, namelijk in Amersfoort! Dus ik ben daar even heen gegaan,,, maar om eerlijk te zijn… de laatste dag was naar mijn idee het drukst en de rest van de dagen viel me erg tegen kwa drukte… hoewel ik ben wel het Glazen Huis gewend van een x-tal jaar geleden met onder andere Gerard Ekdom, Michiel Veenstra en Giel Beelen, en consorten uiteraard. Dat was toch wel andere koek en werd ook veeeeeeeel grootser aangepakt, maar ach toch nog ruim 2 miljoen euro opgehaald voor het “vergeten kind” en mede door diverse veilingen die nog lopen zal dit bedrag nog wel wat hoger uit kunnen gaan lopen.
Iets wat elk jaar tijdens dat Serious Request het geval is, is dat er een Anthem een speciaal Serious Request nummer is, dat en veel gedraaid wordt, maar dan dus ook veel aangevraag wordt.. en in .. ja 2006 alweer… time fliessss en long time agoooo .. was dat Anthem The Fratelli’s met Chelsea Dagger .. iedereen kan het begin meezingen en dat was de kracht achter het nummer…
START NUMMER
Tududu tudu tududududu … voor vanavond hou ik er mee op, je hebt 2 uur lang de Bas on Air Top 2022 gehoord en ik hoop dat je genoten hebt, ik wens je het allerbeste toe voor de feestdagen en alles er om heen! Tot snel bij Bas on Air en/of de Muziek Experts maar eerst geniet je nog even mee van het succes toen op de Neude met Giel, Gerard en Sander!

22. THE FRATELLI’S – Chelsea Dagger

Leave a Comment